Situacija na području opštine Kozarska Dubica je stabilna i vodostaji u obodnim kanalima više ne predstavljaju prijetnju, a opštinske komisije od danas prikupljaju podatke o štetama na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Izvor: kozarskadubica.org

„Ono što je nepovoljno jeste to što je došlo do velikih odrona na dijelovima nasipa u Dubičkoj Ravni, u dužini od 15-20 metara, a juče je najavljena sanacija nasipa na tom području. Upućen je zvaničan zahtjev i Vladi i nadležnim institucijama Republike Srpske da se odobre interventna sredstva kako bi se što prije sanirali vodozaštitni objekti“, izjavio je Reljić.
On je naglasio da nasipi i kanali u stanju kakvom su sada ne smiju dočekati sljedeće proljeće jer bi stanovništvo bilo nezaštićeno.
Reljić je naveo da su tri opštinske komisije od danas na terenu, a da će zahtjevi za naknadu štete na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi biti upućeni Vladi Republike Srpske, koja će danas odobriti interventnu pomoć opštini Kozarska Dubica.
On je zahvalio premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske koja je reagovala brzo i odobrila interventnu pomoć.
„Uništeni su mostovi, nasipi, voda je odnijela puteve u brojnim selima i mi ćemo dio sredstava uspjeriti za sanaciju infrastrukture. Dobijam na stotine slika sa terenu na kojima se vidi da su putevi stvarno uništeni, pogotovo na pravcu prema Moštanici i knežičkom dijelu gdje su bile bujice“, precizirao je Reljić.
U izjavi novinarima, Reljić je naveo da se i danas prati vodostaj Une u gornjem toku, koji sada raste sporije, jedan centimetar na sat vremena, a da su sinoć iz preventivnih razloga zatvoreni otvori na gradskom keju i kod zelene pijace.
„Pratimo i vodostaj rijeke Save koji raste 1-2 centimetra na sat, ali nas zabrinjava jer to podiže nivo rijeke Une i usporava oticanje njenih pritoka“, rekao je Reljić i dodao da ohrabruje nešto povoljnija vremenska prognoza za naredne dane.
Saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica-Kostajnica u selu Vrioci zbog visokog vodostaja Une, a tu dionicu mogu isključivo prelaziti teretna motorna vozila.