18.5.2023.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je danas da polako prolazi opasnost koju je u Kozarskoj Dubici izazvao visok vodostaj Une.
„Vodostaj Une je u padu, nakon očekivane stagnacije koja je počela u ranim jutarnjim časovima. Situacija se razvija otprilike onako kako smo očekivali jer opada vodotok rijeke Une i uzvodno prema Bihaću“, rekao je Reljić novinarima.
On je potvrdio da je na području prema Špilji zaplavljeno tridesetak i poplavljeno pet kuća.

Izvor: kozarskadubica.org

„Danas su ekipe vatrogasaca otišli da obiđu ljude koji nisu htjeli napustiti svoje domove i provjeriće da li im je potrebno nešto od hrane, lijekova i drugih potrepština. Obišli smo gotovo sva domaćinstvo i nastojimo da pomognemo koliko se može“, rekao je Reljić.
Reljić je naveo da danas očekuje posjetu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa kojim će razgovarati o planu sanacije šteta, jer je lokalna zajednica imala velike troškove tokom obezbjeđivanja najkritičnijih dijelova unskog nasipa.
Podsjetio je da su na seoskim područjima bujični vodotoci odnijeli dva mosta, te da su se aktivirala tri klizišta.
„Vidjećemo zajedničkim snagama sa Vladom Republike Srpske šta možemo učiniti po tim pitanjima da bi pomogli stanovništvu u ovim teškim trenucima“, rekao je Reljić, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.
Istakao je neophodnost izvođenja vodozaštitnih projekata u Špilji i potrebu što skorije sanacije dotrajalog parapetnog zida od zelene pijace do hotela „Cepter“
Reljić je danas boravio i u gradskom naselju „Morava“, gdje je došlo do izbijanja podzemnih voda u dvorišta i gdje se nastoji pomoći i sanirati šteta.
Rijeka Una u Kozarskoj Dubici tokom noći dostigla je nivo od 523 centimetra, što je za centimetar manje u odnosu na najviši nivo zabilježen 2014. godine.
Nivo danas opada intenzitetom dva centimetra na sat.