Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ukinuo je vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je konstatovan pad nivoa vode za oko jedan metar, a na tom području zaplavljeno je oko 40 kuća i određeni broj pomoćnih objekata.

Izvor: kozarskadubica.org

Foto: Glas Srpske

“Stradalo je nešto stoke, a intervenisali smo i izvlačili nekoliko ljudi, starijih osoba i djece na dijelu gdje se nije moglo prići automobilima i traktorima. Situacija je sada dosta povoljnija i meteorološki posmatrano, mislim da više neće prijetiti opasnost”, rekao je Reljić novinarima.
On je precizirao da je zbog prelijevanja obodnog kanala u mjestu Svetinja na području Dubičke Ravni vanredna situacija proglašena sinoć, a da je jutros u 5.00 časova donesena odluka u ukidanju vanredne situacije na tom području.
Reljić je rekao da je sinoć na području Draksenića bilo jako dramatično, jer se voda prelivala preko nasipa, te je došlo i do djelimičnog urušavanja dijela spoljne strane nasipa.
“Prijetila je opasnost da se poplavi Dubička Ravan sa više od 400 domaćinstava”, naveo je Reljić i dodao da će danas ovom područje posjetiti predstavnici nadležnih republičkih institucija, direkor Republičke civilne zaštite i direktor preduzeća “Vode Srpske”.
“Premijer Srpske Radovan Višković obećao je interventnu pomoć za opštinu Kozarska Dubica i mi smo već uputili zahtjev `Vodama Srpske` i Vladi Srpske za hitnu sanaciju dijelova ovog nasipa jer ne smijemo dozvoliti da naše stanovništvo dočeka zimu u ovakvim uslovima, pogotovo proljeće kad postoji opasnost od velikih voda”, precizirao je Reljić.
On je naglasio da postoji dobra volja republičkih institucija koje upravljaju tim nasipom da ga u potpunosti saniraju.
“To znači da bi ga trebalo proširiti za 1,5 do dva metra i nadvisiti za najmanje 50 centimetara jer smo sinoć dobili informaciju od građana da nikad nisu vidjeli toliki vodostaj na području ovog obodnog kanala”, rekao je Reljić.
Reljić je podsjetio da je juče tokom dana sredstvima opštine Kozarska Dubica saniran nasip na rječici Binjačka u gradskom području opštine, te naveo da je kritična tačka i betonski zid kod hotela “Cepter”, koji mora biti saniran da bi gradsko područje bilo sigurno.