U Kozarskoj Dubici jutros je održan opštinskog Štaba civilne zaštite o situaciji sa obilnom količinom padavina, a konstatovano je da za sada nema razloga za paniku iako brzo rastu vodostaji rječica Mlječanica i Košuća, te rijeke Una, oko 20 centrimetara na sat.

www.kozarskadubica.org

Sastanak opštinskog Štaba civilne zaštite održan je u kabinetu načelnika opštine Kozarska Dubica Radenka Reljića, a prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, javnih preduzeća, policije i vatrogasaca, te drugih nadležnih službi.

Razgovaralo se o situaciji sa obilnom količinom padavina, visini vodostaja i stanju na području opštine u vezi sa ovom problematikom.

“Od juče smo u komunikaciji sa Vladom Republike Srpske od koje smo dobili određena uputstva jer se očekuju ovih dana velike količine padavina, naročito u zapadnom dijelu Srpske. Očekuje se da će pasti i do 200 litara kiše za 24 časa, što je velika količina padavina i već imamo izlijevanje pojedinih rječica na području opštine”, izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

On je rekao da je visok vodostaj rječice Knežica koja prijeti da prekine saobraćajnu komunikaciju na području Međuvođa, a da je ista situacija i sa rječicom Moštanica koja prijeti da prekine odvijanje saobraćaja prema manastiru Moštanica.

“Vlada Republike Srpske je još juče uputila određeni dio mehanizacije na područje naše opštine, na terenu je firma koja ima ugovor sa preduzećem “Vode Srpske” i na lokaciji Crnac gdje je gornji obodni kanal, sanira se jedan dio nasipa koji je ostao nedovršen još od prošlih poplava. Jedna ekipa je na području Binjačke gdje se čisti korito i u stalnoj smo komunikaciji sa Vladom”, precizirao je Reljić.

On je rekao da za sada nema razloga za paniku iako brzo rastu vodostaji rječica Mlječanica i Košuća, te vodostaj rijeke Una za 20 centrimetara na sat.

Reljić je naglasio da se sitacija prati te da će stanovništvo biti redovno informisano da se ne bi stvarala bespotrebna panika zbog dezinforamacija ili poluinformacija sa društvenih mreža.

“Najviši vodostaj rijeka kod nas očekuje se tek u četvrtak i petak kada se najavljuje prestanak padavina,a do tada građani će biti informisani i treba da slušaju zvanične informacije”, rekao je novinarima Reljić.

On je naveo da je vodostaj Une na području grada 158 centrimetra, što je dalekood nivoa kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava.

„Ekipe Štaba civilne zaštite su na terenu, obilaze područje opštine, a i lično ću danas obići sve nasipe i pratiti situaciju. Za sada imamo probleme sa oborinskim vodama, kao što je slučaj u Knežici, kao i u gradu gdje su oborinske vode začepile kanalizaciju”, dodao je Reljić.

Iz opštinskog Štaba civilne zaštite najavljeno je da će tokom dana biti održano još sastanka zbog situacije koju je prozrokovala velika količina padavina.

Facebook komentari: