Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da najava Hrvatske da će na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH skladištiti radioaktivni otpad unosi nemir kod građana nastanjenih uz rijeku Unu, koji sa pravom strahuju za zdravlje i bezbjednost potomaka.
“Mi ćemo do zadnjeg atoma zajedno sa susjednim opštinama pružati otpor ovoj namjeri kojom su direktno dovedeni u pitanje zdravlje i život stanovništva”, istakao je Rokić koji je danas u Novom Gradu prisustvovao sastanku o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.

Izvor: kozarskadubica.org

Foto: Nezavisne novine

Rokić je novinarima rekao da Kozarska Dubica podržava sve aktivnosti koje sprovode Vlada Republike Srpske, Savjet ministara i brojna udruženja koja se bore protiv namjere hrvatskih vlasti da radioaktini otpad skladišti nedaleko od granice sa BiH.
“Institucionalno i kao građani koji žive u opštinama uz rijeku Unu nećemo odustati od našeg zahtjeva da se nađe druga lokacija za skladištenje ovog po zdravlje opasnog otpada. To dugujemo našoj djeci i prirodi koju isto kao ni nečije zdravlje i život ne smijemo olako shvatiti”, rekao je Rokić.
Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.