Preduzeće Hemijska prerada kukuruza iz Kozarske Dubice nalazi se u dubokoj krizi zbog čega bi 170 radnika moglo da ostane na ulici, kazao je ovo prije dva dana tokom skupštinskog zasjedanja šef Kluba poslanika PDP u parlamentu Srpske Perica Bundalo.

Izvor: srpskainfo

On je kao krivca za propast preduzeća označio direktora HPK i predsjednika Opštinskog odbora SNSD Jovicu Šumana, navodeći da je stranačkim zapošljavanjem, enormnim zaduženjima i sumnjivom prodajom imovine doveo kompaniju na prosjački štap.

S druge strane, Šuman odgovara kako optužbe nisu na mjestu, jer preduzeće jeste u krizi, ali radnici neće ostati na ulici, niti će se firma zatvoriti.

Bundalo, međutim, ne dijeli to mišljenje, već tvrdi da je preduzeće HPK prije 20-ak dana zaustavilo svoj rad zbog teškog stanja u kojem se našlo. On kaže da su gubici ove firme samo u prošloj godini iznosili 4 miliona KM, a dugovi 13 miliona KM.

– Procijenjena vrijednost imovine HPK iznosi 8,5 miliona KM, a firma već mjesecima ne plaća doprinose, prevoz radnicima i druge obaveze. Istovremeno, italijanska partnerska firma, koja posluje sa njima od 2001, demontira svoju opremu, vrijednu dva miliona evra, i vraća za Italiju – tvrdi Bundalo.

Za i protiv

Dodaje da je HPK bila nosilac razvoja ne samo te opštine i regije, već i šireg regiona, te da svoj rad nije zaustavljala čak ni u proteklom ratu. Bundalo tvrdi da je propast HPK počeo kada je na čelo te firme prije 10 godina došao Šuman.

– Uzroci za propadanje su enormna i nepotrebna zaduženja, krediti koji su trošeni ko zna kako, te partijska zapošljavanja. Posljedica tog propadanja je prodaja silosa zapremine 12.000 tona za nekakav dug u iznosu od 450.000 KM – naveo je Bundalo.

Bundalo i Šuman

Foto: RAS Srbija

Facebook komentari: