Sibirski tigar (Panthera tigris altaica) ili mandžurski tigar stanovnik je Azije. 

Da bi se izborio za opstanak, sibirski tigar mora ubijati velike životinje kao što su jeleni, losovi i divlje svinje. No u divljini istočnog Sibira više nema puno takvih životinja. U šumskom području veličine 1 000 kvadratnih kilometara obično ima dovoljno divljači za samo četiri do pet tigrova. Stoga sibirski tigrovi trebaju mnogo prostora da bi mogli opstati u divljini.

Ogromne i nepristupačne sibirske šume dugo su vremena bile idealan životni prostor za te velike tigrove. Ljudi, koji predstavljaju jedinu ozbiljnu prijetnju njihovom opstanku, rijetko su zalazili u to područje. Međutim, u novije vrijeme inozemne tvrtke koje se bave sječom i preradom drva raskrčile su velik dio tih šuma.

Kako nestaju šume, tako nestaju i jeleni, losovi i divlje svinje, a s njima i sibirski tigrovi. U nastojanju da spriječe njihovo izumiranje, ruske su vlasti osnovale nekoliko velikih rezervata, kao što je Rezervat prirode Sihote Alin. No kad tigrovi prijeđu granice zaštićenog područja, mogu se naći na meti krivolovaca, koji sudjeluju u trgovini egzotičnim “suvenirima”, kao što su zubi, kandže, kosti i krzno tigrova i njihovih mladunaca. Prodajom takvih “suvenira” može se mnogo zaraditi.

Facebook komentari: