U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je održan sastanak Štaba za vanredne situacije na kojem je konstatovano da mjere utvrđene sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona na lokalnom nivou daju rezultate.

“Stabilizovana je epidemiološka situacija na području opštine i mi već više od dest dana nemamo nove oboljele. Moramo biti zadovoljni ponašanjem naših građana koji poštuju mjere i preporuke, zabranu kretanja, policijski čas i druge odluke”, rekao je u uvodnom dijelu sastanka načelnik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić.

Pored ponašanja građana, Reljić je pohvalio rad ljekara i nadležnih službi Doma zdravlja, koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima, ali i rad drugih službi, preduzeća i pojedinaca koji su angažovani na provođenju odluka Štaba za vanredne situacije.

“Svaki dan vršimo pet, šest novih testiranja. Vrh epidemije očekujemo od petka do kraja sljedeće sedmice i zato ponovo molimo naše građane da se ponašaju disciplinovano i odgovorno”, rekao je Reljić.

Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica konstatovao je da broj pacijenata koji se javljaju Domu zdravlja sa nekim od simptoma infekcijom virusa korona opada, a da je pod epidemiloškim nadzorom sada 75 osoba.

“I ovoj situaciji treba pristupiti ozbiljno jer postoji mogućnost da neki ljudi prikrivaju simptome bolesti, što predstalja opasnost za dalji razvoj situacije”, upozorio je Reljić.

Na osnovu odluke republičkog Štaba za vanredne situacije i republičke uprave Civilne zaštite, iz karantina u Kozarskoj Dubici juče i danas u kućnu izolaciju pušteno je 17 osoba.

“Riječ je o osobama koje su u karantinu provele više od sedam dana i koji su testirani na prisustvo virusa korona. Njihovi rezultati bili su negativni, a njihov dalji boravak u kućnoj izolaciji kontrolisaće Komunalna policija opštine Kozarska Dubica i u epidemiološkom smislu oni ne predstavljaju opasnost”, precizirao je Reljić.

U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” sada boravi 19 lica, a na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije kapacite tog karantina biće povećan za 20 kreveta, uz podršku Republičke uprave za civilnu zaštitu.

Zaključkom štaba, dozvoljen je rad i stočne pijace u Knežici, četvrtkom od 06.00 do 09.00 časova, uz propisane mjere zaštite i kontrole.

Na osnovu zaključka sa današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, republičkom Štabu za vanredne situacije biće upućen dopis kako bi dali svoje mišljenje u vezi mogućnosti odstupanja od vremena predviđenog policijskim časom, za poljoprivrednike koji se vraćaju sa poslova koji su obavljali na svojim imanjima.

Iz sistema epidemiološkog nadzora u Kozarskoj Dubici izašla su 344 lica, a očekuju se nalazi testiranja na prisustvo virusa korona za devet lica.

Komunalna policija kontrolisala je danas osam lica u kućnoj izolaciji, a svi kontrolisani zatečeni su na svojim kućnim adresama.

Facebook komentari: