U karantinu, koji je u Kozarskoj Dubici formiran u osnovnoj školi “Sveti Sava”  boravi 21 lice, a riječ je o osobama koje su doputovale  iz inostranstva i kojima je karantin određen rješenjem sanitarnih inspektora.

Kapacitet tog karantina je 40 mjesta, a opštinski Štab za vanredne situacije danas je utvrdio pravila ponašanja i kućni red tokom boravaka u karantinu.

Načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić rekao je da su kapaciteti tog karantina u tehničkom, organizacionom i finansijskom smislu pri kraju.

“Na osnovu današnjeg zaključka Štaba za vanredne situacije uputićemo dopis republičkom Štabu za vanredne situacije i Civilnoj zaštiti Republike Srpske, kojim ćemo ih informisati da se kapaciteti karantina u Kozarskoj Dubici privode kraju, te da je maksimalni kapacitet našeg karantina 40 osoba”, potvrdio je Reljić novinarima.

On je pozvao Dubičane, koji borave u inostranstvu, da se bez prijeke potrebe ne vraćaju kućama i ne prelaze granice, jer pored obaveznog karantina u Kozarskoj Dubici kao mjestu njihovog prebivališta, u narednim danima mogu očekivati da budu upućeni u karantin u drugim susjednim opštinama, što bi njihovu poziciju učinilo znatno težom.

Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica donio je danas odluku o korekciji radnog vremena apoteka, koje radnim danom mogu raditi od 7.00 do 18.00 časova, a vikendom od 7.00 do 15.00 časova. Radno vrijeme od 7.00 do 15.00 časova određeno je i za specijalizovane prodavnice boja i lakova, gvožđa, tekstila i slično.

Od naredne srijede, od 6.00 do 9.00 časova ujutro dozvoljen je rad stočnoj pijaci, uz obaveznu propisanu distancu i zaštitnu opremu.

Licima mlađim od 65 godina upućena je preporuka da izbjegavaju kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova ujutro, kako se pri obavljanju poslova u apotekama, prodavnicima, bankama  drugim objektima stariji sugrađani ne bi izlagali  dodatnom zdravstvenom riziku od infekcije virusom korona.

U Kozarskoj Dubici od 26. marta nema novih oboljelih od virusa korona, a pod epidemiološkim nadzorom sada su 234 osobe.  Iz sistema epidemiološkog nadzora izašla su 183 lica.

Iz Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici potvrđeno je da su svi jučerašnji nalazi testiranja bili negativni, a da je na testiranje danas upućeno šest odoba.

Osam oboljelih Dubičana, kod kojih je potvrđena infekcija virusom korona, smješteno je u Studentski dom u Banjaluci, a prema informacijama kojim raspolaže opštinski Štab za vanredne situacije, oni se osjećaju dobro i očekuju potpuno izliječenje, koje će potvrditi dva negativna testa na prisustvo virusa korona.

Šef Odsjeka komunalne policije opštine Kozarska Dubica Slobodan Pralica saopštio je da je danas do 12.00 časova kontrolisano 30 lica u kućnoj izolaciji, a da su svi kontrolisani zatečeni na svojim kućnim adresama.

Štab za vanredne situacije pozvao je sve građane da se i dalje pridržavaju mjera i preporuka koje su trenutno na snazi, a koje su se u našoj opštini pokazale efikasnim jer daju rezultate u sprečavanju širenja virusa korona. 

Facebook komentari: