Svjetlosno zagađenje ubrazno raste, pa je na nekim mjestima broj zvijezda koje su noću vidljive golim okom više nego prepolovljen u posljednjih manje od 20 godina, navodi se u danas obavljenoj studiji.

Izvor: nezavisne.com

Istraživači, koji su objavili rezultate u žurnalu “Nauka”, navode da je svjetlosno zagađenje mnogo veće nego što može da se izmjeri satelitskim posmatranjem Zemlje noću.

Naučnici su u studiji koristili podatke iz posmatranja zvijezda koje je od 2011. do 2022. godine u čitavom svijetu sakupilo više od 51.000 običnih ljudi koji vole nauku, prenio je AFP.

Učesnici projekta “Planeta noću”, koji je vodila američka Nacionalna astronomska istraživačka laboratorija za infracrvenu optiku, dobili su mape sa zvijezdama i zadatak da ih uporede posmatranjem noćnog neba sa svojih lokacija.

Promjena broja uočenih zvijezda bila je ekvivalentna godišnjem rastu osvijetljenosti neba za 9,6 odsto, navode istraživači.

U periodu od 18 godina, sa ovakvim tempom promjene, na lokaciji sa 250 vidljivih zvijezda ostalo bi ih samo 100.

Većina posmatranja golim okom u ovoj studiji obavljena je u Evropi, rekao je Kristofer Kiba, jedan od autora istraživanja, ali je bilo i dosta učesnika iz Urugvaja, Južnoafričke Republike i Japana.