Julski toplotni talasi u Evropi i Sjevernoj Americi bili bi praktično nemogući bez klimatskih promjena koje je izazvao čovjek, saopštili su naučnici.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Tanjug/AP

Snažni toplotni talasi zahvatili su ovog mjeseca južnu Evropu, dijelove SAD, Meksika i Kine, sa temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusa, prenosi Skaj njuz.

Uticaj klimatskih promena vidljiv je u vrelim talasima koji su pogodili planetu ovog mjeseca, a oni postaju sve češći, zaključuje studija u okviru međunarodne mreže koja ispituje vremenske prilike (World Weather Attribution – WWA) 

Grupa naučnika koja se bavi proučavanjem klimatskih promjena zaključila je, upoređujući temperaturne rekorde, da su temperature izmjerene ovog mjeseca najviše u proteklih 120.000 godina, a vjerovatno i u istoriji civilizacije, navodi AP.

Utvrđeno je i da je sagorijevanje uglja, ulja i prirodnog gasa, što uzrokuje porast temperature, učinilo toplotni talas u Kini 50 puta vjerovatnijim.

Istraživači su otkrili da se ovi jaki toplotni talasi sada mogu očekivati otprilike jednom svakih 15 godina u Sjevernoj Americi, svakih 10 godina u južnoj Evropi i svakih pet godina u Kini.

Naučnici su upozorili da će, ako porast temperature dostigne 2 stepena, ovakvi događaji, poput trenutnog toplotnog talasa postati još češći, i da će se dešavati svake dvije do pet godina.

Bez globalnog zagrijavanja, ovakve temperature u Evropi i Sjevernoj Americi bile bi gotovo nemoguće, dok bi se toplotni talas u Kini očekivao samo jednom u 250 godina, navodi Skaj njuz.

Evropski toplotni talas je bio 2,5C topliji, sjevernoamerički toplotni talas 2C topliji, a kineski toplotni talas 1C topliji zbog klimatskih promjena.

“Rezultat ove studije nije iznenađujući. Svijet ne prestaje da sagorijeva fosilna goriva, klima se i dalje zagrijeva, a toplotni talasi postaju sve ekstremniji. To je tako jednostavno”, rekla je Friderike Oto, jedan od autora izveštaja i klimatolog sa Instituta za klimatske promjene i životnu sredinu Grantham na Imperijal koledž u Londonu.

Ona je dodala da je od vitalne važnosti da vlade “zakonski uvedu ukidanje fosilnih goriva na ovogodišnjoj klimatskoj konferenciji COP”.

Dok još neko vrijeme u potpunosti ne budu poznate posljedice uticaja ovogodišnjih toplotnih talasa, poznato  je da je oko 61.000 ljudi umrlo  od uzroka povezanih sa ekstremnim temperaturama u Evropi prošlog leta, navodi Skaj njuz.