Nastavak realizacije ugovorenih radova treće faze Projekta vodovodni sistem „Komlenac“ očekuje se u narednih petnaestak dana, a na osnovu odluka Vlade Republike Srpske opštini Kozarska Dubica doznačena su sredstva potrebna da bi se projekat finansirao do kraja, konstatovano je na sastanku Tima za provođenje projekta.
Izvor: kozarskadubica.org

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da će kroz ovaj projekat građanima Kozarske Dubice biti obezbjeđeno sigurno i kvalitetno vodosnabdijevanja i da je ovo zasigurno jedna od najznačajnijih investicija od opšteg interesa za sve građane.
On je podsjetio da je Vlada Srpske u više navrata izašla u susret Opštinskoj upravi u obezbjeđivanju neophodnih sredstva za realizaciju ove investicije.
“Ovo je godina investicija i Kozarska Dubica ide ka ekonomskoj i finansijskoj stabilizaciji, kao i realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata. Razgovaramo sa građanima, uvažavamo njihove sugestije i zahtjeve i nastojimo u realnim rokovima biti dobar servis i raditi najbolje u cilju poboljšanja sveobuhvatnog životnog ambijenta u Kozarskoj Dubici”, rekao je Reljić.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Kozarska Dubica Vladislav Stevanović precizirao je da je do avgusta prošle godine u okviru treće faze projekta „Komlenac“ izvršeni radovi vrijedni 1.678.000 KM, a da je ukupna vrijednost radova u završnoj fazi projekta oko 2.400.000 KM.
„Vlada Republike Srpske je u oktobru prošle godine donijela odluku da se iz budžetskih sredstava za javne investicije finansira i Projekat vodosnabdijevanja-faza III u Kozarskoj Dubici u vrijednosti od 550.000 KM, što bi trebalo biti dovoljno za završetak ove faze“, rekao je Stevanović.
On je podsjetio da je za finansiranje ovog projekta opštini Kozarska Dubica u prošloj godini Vlada Srpske dodijelila i dodatnih 200.000 KM.
Stevanović je naveo da je u okviru treće faze Projekta sistema vodosnabdijevanja „Komlenac“ izgrađena vodovodna distributivna mreža za naselje Hadžibair sa rezervoarom i crpnom stanicom, sekundarni cjevovod za Komlenac i Suvaju, te vodovodni sistem proširen ka jugozapadu opštine.
„U trećoj fazi preostala je izgradnja tri linije cjevovoda. Prva linija prema Velikom Dvorištu i Brekinji u dužini od 1.460 metara, druga linija koja ide prema starom rezervoaru u Knežici, koji se više neće koristiti, a treća linija od rezervoara „Begovo polje“ ide preko Ušivca do Gornje Gradine i Jutrogošte u ukupnoj dužini 8.900 metara“, objasnio je Stevanović.
On je naglasio da će ove tri linije pored navedenih sela omogućiti sa se na vodovodnu mrežu sistema vodosnabdijevanja „Komlenac“ priključe i druga sela knežičkog područja.
Na sastanku Tima za provođenje projekta vodosnabdijevanja „Komlenac“ konstatovano je da će radovi na izgradnji preostale tri linije u knežičkom području početi za petnaestak dana, a da je rok za izvođenje radova 10 mjeseci.
„Utvrđeno je da neće probijanja ukupne ugovorene cijene radova bez obzira na poskupljenja na tržištu građevinskom materijala, što se postiglo racionalizacijom kod izvođenja radova, te da će biti ispoštovan rok za izvođenje radova“, rekao je Stevanović.
Sastanku su prisustvovali direktor preduzeća „Vodovod“ a.d. Kozarska Dubica Željko Dragičević i predstavnici izvođača radova i nadzornih službi, predsjednik OO SNSD-a Kozarska Dubica Rankica Marelj, zamjenik načelnika opštine Marko Tankosić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić i načelnik Odjeljenja za finansije Danijel Bajalica.
Projekat vodovodni sistem „Komlenaca“, vrijedan oko 12 miliona KM, u Kozarskoj Dubici je podijeljen na tri faze, od kojih su prve dvije uspješno realizovane, a završetak treće faze projekta očekuje se ove godine.
Opština Kozarska Dubica se za realizaciju projekta zadužila kod Evropske investicione banke u iznosu od tri miliona evra, dok je ostatak sredstva učešće opštine i grantovska sredstva iz IPA fondova od oko 1.900.000 evra.
Za realizaciju treće i završne faze projekta preostalo je 4.970.628 evra, grantovskih sredstava nije bilo, a sredstva koja su nedostajala obezbjedila je Vlada Republike Srpske.