Nasip na rječici Binjačkoj u gradskom naselju Leptihor u Kozarskoj Dubici je utvrđen i za sada ne postoji opasnost od izlivanja vode, a trenutno je složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, potvrdio je načelnik opštine Radenko Reljić.
Reljić je rekao novinarima da je prijetila velika opasnost da Binjačka izađe iz korita, a da se reagovalo na najbrži mogući način.

Izvor: kozarskadubica.org

Foto: Udruženje mladih – Fokus

“Velika količina vodozaštitnog materijala dovezena je na ovaj nasip i stanje je sada sigurno”, rekao je Reljić i dodao da je električna energija u ovom dijelu grada isključena iz preventivnih razloga, te da se vodi računa da crpne stanice sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje električnom energijom.
Reljić je dodao da je trenutno složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, te da je nekoliko stotina hektara oranica pod vodom.
Na tom području intervenisala je Teritorijalno vatrogasno-spasilačka jedinica, kada je iz zaplavljenog stambenog objekta izvela jednu stariju žensku osobu.
“Očekuje nas složena noć. Na putu sam prema Moštanici, gdje se voda izlila na kolovoz i nije moguće saobraćati. Apelujem na sve koji imaju potrebu da se kreću u ovom pravcu da koriste alternativni put preko sela koja gravitiraju prema Gradiškoj”, rekao je Reljić.
On je još jednom pozvao građane da slijede instrukcije nadležnih službi i da sve stvari iz podruma premjeste na više nivoe.
“Crpne stanice rade u punom kapacitetu i ono što raduje da nivo vode trenutno pada. I dalje postoji opasnost od bujičnih voda, zato ćemo noć provesti u pripravnosti. Sve službe su angažovane i dajemo sve od sebe”, istakao je Reljić.
Kiša jačeg inteziteta u Kozarskoj Dubici pada od juče poslijepodne, a u porastu su svi bujični vodotoci. U selu Međeđa u dubičkoj Ravni zbog padavina koje ne jenjavaju situacija se usložnjava, a zbog vodostaja na obodnom kanalu koji se poravnao s mostom postoji opasnost da voda uđe u stambene objekte.
Pet kuća u Međeđi je zaplavljeno, a pojedina gazdinstva evakuišu stoku.