Četiri ruske mašine, teške po dvadeset tona, koje će biti “glavne” tokom geoloških istraživanja potencijalnih nalazišta nafte u Republici Srpskoj (RS), započele su u utorak u dubičanskom selu Bačvani potragu za “crnim zlatom”.

Geološka istraživanja u Kozarskoj Dubici / novosti

Ekipa srbijanskih “Novosti” posjetila je grupu ruskih inženjera, koji su ih upoznali sa sistemom rada pravih “zvjeri na točkovima”. Šestorica radnika pripremala su ogromne mašine, spremne da zatresu Potkozarje. Došli su iz Kaljingrada i to prije desetak dana.

Malo na ruskom, malo na srpskom, objasnili su da mašine rade na principu hidrauličnih vibracija, odnosno da izazivaju podrhtavanja tla, koja se dalje očituju pomoću senzora. Na osnovu zabilježenih amplituda može se jasno vidjeti šta se, u stvari, krije pod zemljom.

“Pali mašinu”, uzviknuo je jedan od Rusa, Slava, navode srbijanske “Novosti”.

“Sad vidjeti kako grmi i trese”, osmjehujući se dobacio je drugi.

Startovala je samo jedna mašina. Vozač je spustio na zemlju ploču koju nosi svaka mašina i uključio vibraciju. U istom trenu tlo pod našim nogama počelo je da podrhtava, što nije bilo nimalo prijatno. Mogli smo samo da zamislimo kako će podrhtavati zemlja kad se budu pokrenule sve četiri “zvijeri”.

“Zemljotres!”, dobacivali su Rusi.

Ruskim inženjerima, kako su rekli, veoma je drago što su sa ovim velikim poslom došli u Republiku Srpsku. Čuli su, kažu, za predsjednika Dodika, koga veoma cijene u Rusiji, ali i za velike patnje i stradanje srpskog naroda kroz rat.

Posebno ih raduje velika ljubav Srba prema Rusima i povezanost ova dva naroda.

“Vi naša braća, bili i ostali. Drago nam je što radimo zajedno”, poručili su baćuške na rastanku.

Mještani sela Bačvani na nove komšije gledaju prijateljski.

“Nekada se u austro-ugarskim knjigama spominjala “crna voda” na ovom području. Zato mislim da je moguće da nafte ima ovdje”, kazao je za “Novosti” Desimir Stojaković, mještanin Bačvana, inače poštar u penziji.

A kako za “Novosti” tvrdi dr. Vladimir Malbašić, prodekan za nastavu na prijedorskom Rudarskom fakultetu, dosadašnji rezultati potvrđuju da postoji realna mogućnost za pronalazak nafte ili gasa.

“Područje Lješljana je bilo interesantno sa aspekta istraživanja nafte i gasa, jer je uzeta u obzir činjenica da je na tom području pronađena mineralizovana voda, koja se danas koristi za liječenje. U dosadašnjim istraživanjima u Lješljanima su urađene bušotine do nekih 800 metara dubine. Moguće je realno očekivati pronalazak manjih ležišta, koja bi svakako bila upotrebljiva i koja bi mogla biti od koristi i naftnoj industriji u Republici Srpskoj”, kaže dr. Malbašić.

Rusko preduzeće “Jadran naftagas” koncesionar je na istraživanja nafte u RS. Geološki istraživački radovi, prema Programu istraživanja koncesionara planirani su od 2011. do 2015. godine.

(24sata.info)

Facebook komentari: