Infekcija virusom korona potvrđena je juče kod starije muške osobe, koja je testirana u Banjaluci, potvrdila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici i član opštinskog Štaba za vanredne situacije Borka Knežević.

Ona je navela da se muškarac, kod koga je danas potvrđena infekcija, nalazi na bolničkom liječenju na Hematologiji u Banjaluci od 24. aprila.
Pod epidemiološkim nadzorom, koji uključuje kućnu izolaciju i svakodnevni kontakt sa ljekarom je 71 osoba.
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontinuirano vrši kontrolu poštovanje odredbi Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski, zabrana okupljanja u grupama i održavanje socijalne distance na javnim mjestima.
“Nakon nekoliko dana intenzivnih aktivnosti, upozoravanja i primjene kaznenih mjera, situacija na terenu je sada zadovoljavajuća. Građani Kozarske Dubica poštuju ove mjere”, potvrdio je šef Odsjeka komunalne policije Slobodan Pralica.
On je najavio da će u narednim danima biti kontrolisano i nošenje zaštitnih rukavica u zatvorenim prostorima i javnim objektima, kako što su organi uprave, javna preduzeća, ustanove i organizacije na području opštine Kozarska Dubica, te drugi zatvoreni javni objekti kao što su trgovine, pekare i zanatske radnje.
“S obzirom da su propisane izuzetno visoke novčane kazne, i ovim putem molimo građane da nose zaštitne maske i drže socijalanu distancu na javnim mjestima, kako bi izbjegli propisane kazne”, rekao je Pralica.
Pralica je podsjetio da nošenje zaštitnih rukavica više nije obavezno na otvorenom prostoru, ali da ta obaveza ostaje u zatvorenim prostorima i javnim objektima.
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontrolisala je danas 18 lica u kućnoj izolaciji, a svi kontrolisani poštovali su tu preventivnu mjeru. Zbog nenošenja maski na javnom mjestu izdana su dva prekršajna naloga.
U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” smješteno je 14 lica, osam muškaraca i šest žena, koji su u Kozarsku Dubicu doputovali iz inostranstva.
Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zakazao je sa sutra sjednicu Štaba, na kojoj će biti razmotrena aktuelna epidemiološka situacija i utvrđeni novi zaključci koji se odnose na rad pravnih subjekata u uslovima epidemije.

Facebook komentari: