Zaključci Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, koji je zasjedao danas, odnose se na konkretne mjere pomoći privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad u vrijeme pandemije virusa korona i pripremne aktivnosti za relaksaciju mjera koje regulišu rad privatnog sektora.

“Danas smo posvetili pažnju ekonomskim temama jer je dosta pravnih subjekata našom odlukom bilo zatvoreno. Zbog problema u finansijskom smislu, koji opština ima iz ranijih perioda, nismo bili u mogućnosti da dajemo finansijska sredstva iz budžeta, ali smo predložili druge vrste olakšica”, rekao je Reljić.

Na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Kozarska Dubica donio je danas Odluku o subvenciji komunalne takse na istaknutu firmu onim privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad tokom epidemije i to za kalendarsku 2020. godinu, u iznosu od 100 odsto, te odluku da se privredni subjekti, zakupci opštinskih poslovnih prostora, kao i privredni subjekti, korisnici javnih površina, kojima je bio zabranjen rad, oslobode zakupnine za kalendarsku 2020. godinu.

Reljić je naveo da će po osnovu ovih pomoći oko 40.000 KM biti vraćeno privrednim subjektima.

“To su male mjere koje mi možemo preduzeti, jer opština Kozarska Dubica ima strahovito velikih problema iz ranijih perioda, a pogotovo sada kada je zbog pada prihoda u pitanju likvidnost budžeta. Želimo, da u skladu mogućnostima, pokažemo dobru volju i podijelimo nevolju koja je sve zadesila”, rekao je Reljić novinarima.

Današnjim zaključkom Štaba za vanredne situacije zadužena su nadležna opštinska odjeljenja da razrade sistem mjera pod kojim bi se ugostiteljskim objektima i frizerskim salonima u narednom periodu mogao dozvoliti rad.

“Novi sjednica Štaba biće održana u petak, a cilj nam da tačno predvidimo način rada uz higijensko-epidemiološke mjere, kako bi mogli, možda već u ponedjeljak, na neki način dozvoliti rad frizerskih salona i ugostiteljskih objekata, prema definisanim uslovima”, najavio je Reljić, naglasivši da će ova odluka zavisiti od epidemiološke situacije na lokalnom nivou i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Reljić je najavio da će na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije do 10. maja biti izvršena komplatna dezinfekcija stambenih zgrada na površini od oko 35.000 do 40.000 hiljada kvadrata.

On je u potpunosti demantovao informacije da će opštinska Komunalna policija kontrolisati proslavu Đurđevdana u privatnim kućama, ali je pozvao građane da svoje slave obilježe najskromnije, u krugu svojih porodica, bez velikih skupova i uz poštovanje preventivnih mjera.

Načelnik Reljić dodao da poslije 10. maja možemo očekivati i ublažavanje neikih mjera sa nivou Republike Srpske u smislu skraćivanja ili ukidanja policijskog časa i vanrednog stanja.

“Gledajući situaciju u okruženju, ja se nadam da će broj inficiranih i na području našeg grada i Republike Srpske početi padati. Zadnjih 7-8 slučajeva u Kozarskoj Dubici bili su ljudi koji nisu inficirani na području naše opštine, a pozitivno je i to što svi naši oboljeli, sa kojima imamo komunikacija, nemaju tešku kliničku sliku”, rekao je Reljić

On je pohvalio većinu građana Kozarske Dubice koji ozbiljno shvataju situaciju i poštuju utvrđene mjere zaštite, ali i poručio da je ponašanje nekolicine neodgovornih pojedinaca za svaku osudu.

Današnji zaključci Štaba za vanredne situacije stupaju na snagu danom donošenja, a biće verifikovane na prvoj narednoj sjednici Skupštini opštine Kozarska Dubica, kada se ispune uslovi za sazivanje lokalnog parlamenta.

Facebook komentari: