Jedan deo ljudi, prilikom putovanja, pa čak i tokom kratkotrajne vožje, oseti simptome mučnine i vrtoglavicu praćenju nagonom za povraćanjem. Stručnjaci su pokušali da pronađu uzrok za mučninu tokom vožnje.

Izvor: zanimljivostidana.com

“Nije reč o bolesti poput gripa, već o svojevrsnom ‘kratkom spoju’ u mozgu. Do tog ‘kratkog spoja’ dolazi kada mozak primi protivrečnu poruku o kretanju i položaju tela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a često i povraćanjem, ” objasnio je dr Jelinek, lekar u berlinskom Centru za putovanja i tropsku medicinu.

Mučnina tokom vožnje naziva se još i kinetoza, odnosno bolest kretanja, i definiše se kao loša adaptacija organizma na pokret. Ona se odigrava kada tri dela našeg tela osete pokret- oči, unutrašnje uho i senzorni nervi koji šalju signale mozgu.

Kinetoza nastaje kada samo jedan od ovih gore prethodno navedenih čula, uglavnom unutrašnje uho, oseti kretanje, a ostali ne. Dok nam oči omogućuju da vidimo da se krećemo, nervi u mišićima i ekstremitetima nam daju osećaj kretanja. Za to vreme, unutrašnje uho omogućuje nam da percepiramo kretanje.

Sićušne cevi ispunjene tečnošću unutrašnjeg uha govore nam gde se krećemo. Ako smo okrenuti naopačke, to odmah znamo. Ako hodamo brzo i to znamo jer se tečnost u uhu ponaša po zakonima fizike. Talamus sve te informacije vrlo jednostavno prenosi u mozak.

Međutim, dok se vozimo automobilom ili brodom, talamus je zbunjen. Mišići nisu u pokretu, a oči vide da se krećemo, pritom i brzo. Spomenuta tečnost u unutrašnjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimuliše proizvodnju hormona stresa.

Odnosno kada ostala čula “zakažu” naš mozak se buni i dobija pomešane signale. Zbog abnormalnosti, utiče na ceo organizam i otuda nastaje osećaj mučnine i refleks za povraćanjem.

Inače mučnina za vreme vožnje češća je kod dece jer mozak nije još u potpunosti razvijen, za razliku od mozga odrasle osobe koji već “ima iskustva” i bolje procesuira protivrečne poruke.

Na sreću onih koji pate od mučnine u toku vožnje takozvana “bolest putovanja” prestaje čim izađu iz prevoznog sredstva.