Za ovaj izraz “nabijati ili nabiti rogove” mnogi od nas su čuli. Ipak malo nas zna šta znači i odakle potiče ovo značenje.

Izvor: nezavisne.com

Zanima nas jedino zašto je bračno nevjerstvo (žene) povezano s rogovima i kako je uopšte nastao izraz nabiti (nabijati, nataći, ili naticati) rogove. Postoji o tome više anegdota i objašnjenja.

Jedno, najmaštovitije, govori o tome kako je francuski kralj imao običaj da muža neke dvorske dame ili kontese koja bi mu se posebno svidjela pošalje u lov da bi u međuvremenu mogao osvojiti njegovu ženu. Prevareni muž bio je obavezan da, kao dokaz izvršenja kraljevog naloga, donese jelenje rogove.

Zato su ga oni na dvoru koji su znali o čemu se radi podrugljivo zvali “rogonja” i govorili iza leđa kako mu je žena “nabila rogove“. Mnogi od tih “rogonja” i sami su znali da su nasamareni, ali su to morali podnositi jer je od kralja zavisio njihov društveni položaj i uticaj. Priča je zgodna, možda i istinita, ali ona ne može biti pravo objašnjenje nastanka izraza nabiti rogove. Jer, taj je izraz, kako svjedoče pouzdani izvori, postojao i mnogo ranije, davno prije vladavine čuvenih francuskih Lujeva, čak i onog najstarijeg, iz devetog vijeka.

Drugo objašnjenje, još manje vjerovatno od onog prvog, temelji se na jednom čudnom običaju, koji je, navodno, nekada postojao u Francuskoj. Kažu da su tamo uškopljenim pijetlovima (kopunima) odsijecali kandže i usađivali ih na krestu da bi se time razlikovali od ostalih, “pravih” mužjaka u svome pernatom rodu.

Pošto su kandže na kresti ličile na rogove, jalovce i prevarene muževe počeli su nazivati “rogonjama”. 

Tako D. Stojković (u jednom radu objavljenom 1933) ističe da je “vo glup, trom, a vo, volčina se kaže i za dobra, a slaba čovjeka kakav je doista često prevareni muž“. D. Alerić (1979) dodaje: “Kao najkrupniji i najsnažniji spolno nezainteresirani mužjak, vo je, dakle, bio kao stvoren da postane simbol muške spolne nemoći i nemuževnosti uopšte.”

Slaba je strana ovoga tumačenja što i bikovi (neuškopljeni mužjaci goveda), pa i mužjaci drugih životinja (jeleni, ovnovi, jarčevi), imaju rogove, a u njihovu se “muževnost” ne može sumnjati. Po tome su rogovi prije znak muškosti nego polne nemoći. Uz to, razlog što žene varaju svoje muževe, što im “nabijaju rogove”, ne mora biti, i najčešće nije, njihova polna nemoć.