Pun Mesec u martu su neka severnoamerička plemena nazivala Mesec crva, zbog toga što bi u ovom delu godine tlo počelo da se odmrzava, kada bi se i kišne gliste ponovo pojavile. Ovaj Mesec je poznat i kao Vrani Mesec. Ova faza će započeti u 8:20 časova.

Izvor: nationalgeographic.rs

Koja još imena nose puni Meseci?

Imena Meseca koja se često nekonvencijalno koriste, potiču od indijanskih, kolonijalnih američkih i drugih tradicionalnih evropskih i severnoameričkih naroda koji se prenose kroz generacije.

Na primer, ime januarskog punog Vučjeg Meseca nije tradicionalno indijansko ime nego se smatra da je engleskog porekla, a da su ga evropski doseljenici doneli u Ameriku.

– Pun Mesec u januaru – Vučji Mesec: zbog hladnih i dugih noći tokom kojih vukovi lutaju u potrazi za hranom.

– Pun Mesec u februaru – Snežni Mesec: zbog obilnih snežnih padavina koje se javljaju u februaru. 

– Pun Mesec u aprilu – Ružičasti Mesec: ime je referenca severno-američkih starosedelaca na ranocvetajući divlji cvet koji se najpre javlja u severnoj Americi na početku proleća.

– Pun Mesec u maju – Cvetni Mesec: zbog obilja cveća koje cveta ili je u to vreme u punom cvatu.

– Pun Mesec u junu – Mesec jagoda ili Mesec ruže: u Severnoj Americi je dobio ime u čast jagode, dok je u Evropi posvećen ružama koje su u punom cvatu u junu.

– Pun Mesec u julu – Mesec jelena: jer u u julu jelenima rastu novi rogovi.

– Pun Mesec u avgustu – Jesetrin Mesec: jer su stari narodi Severne Amerike verovali da se najviše jesetre hvata u noći punog Meseca u avgustu.

– Pun Mesec u septembru – Žetveni Mesec: pun Mesec u septembru dobio je ime po poljoprivrednim radovima koji se obavljaju u tom mesecu. Ovo vreme odgovara i tradicionalnoj berbi kukuruza, pa se naziva i Mesec kukuruza.

– Pun Mesec u oktobru – Mesec lova. Oktobar je mesec kada su lovci na jelene i drugi divljač najaktivniji. U to vreme opadne lišće sa grana, pa im je meta uočljivija.

– Pun Mesec u novembru – Dabrov Mesec. Novembar je mesec kada se dabrovi povlače u svoje jazbine, ali i mesec kada ih lovci intenzivno love zbog kože.

– Pun Mesec u decembru – Hladni Mesec, jer su decembarske noći duge i hladne. 

Postoje naravno i razne alternative u zavisnosti od dela sveta i običaja koji se upražnjavaju.